Welke deken heeft een paard nodig?

Als wij mensen het koud krijgen, beginnen paarden zich op hun gemak te voelen. Paarden hebben een andere thermoneutrale zone. Dit betekent dat het temperatuurbereik waarin een paard het niet te warm en niet te koud heeft tussen -15 en +25°C ligt, terwijl de absolute comforttemperatuur voor ons mensen tussen 27 en 32°C ligt. In feite betekent dit dat paarden hier bij deze breedtegraden geen dekens nodig hebben. Er zijn echter enkele uitzonderingen, die wij willen voorstellen.

Paard met Walker-Deken

1. Wanneer heeft een paard een deken nodig?

Paarden kunnen hun temperatuur zelf goed regelen in het wild. De zogenaamde thermoregulatie is een samenspel van vacht, lichaamsvetpercentage, zweetklieractiviteit, spiersamentrekking en vasculaire beweging. Als het paard bijvoorbeeld geschoren is, of door ziekte of ouderdom minder beweegt, moet het ontbrekende deel van de thermoregulatie worden gecompenseerd door het gebruik van een deken.

 • Oudere en zieke paarden met een verzwakt immuunsysteem
 • Geschoren paarden
 • Paarden waarvan de natuurlijke vetlaag van de vacht niet meer intact is ten gevolge van overmatig borstelen of wassen

2. Wat voor een deken heeft een paard nodig?

Welke deken jouw paard nodig heeft, hangt onder meer af van de volgende factoren:

 • Type stalling: Afhankelijk van waar het paard staat, verschilt ook de behoefte naar een paardendeken. Als het paard in een stal wordt gehouden, heeft het een staldeken nodig. Als het paard in een open stal staat of lang in een paddock staat, is een weerbestendige regen- of winterdeken noodzakelijk.

 • Het weer: De weersomstandigheden zijn een belangrijke factor bij de keuze van een geschikte deken. Deze kunnen zelfs per uur variëren, afhankelijk van het weer, kan het nodig zijn een paard meerdere malen te bedekken.

 • Vachtconditie: Een ongeschoren paard heeft meestal geen deken nodig. Een deken is noodzakelijk voor geschoren paarden en ook voor paarden die door ziektes problemen hebben om een wintervacht te vormen.

 • Ras: Robuuste rassen zoals IJslanders of Fjorden kunnen in de meeste gevallen zonder dekens. Zij hebben een genetisch bepaalde isolerende vetlaag en de wintervacht is ook weldadiger dan bij andere rassen.

 • Oefening: Lichaamswarmte wordt hoofdzakelijk opgewekt door de spieren. Als een paard veel beweegt op eigen initiatief, kan worden aangenomen dat het minder hulp nodig heeft bij de thermoregulatie dan een paard dat door ziekte of door de natuur minder actief is.

 • Ziekte/leeftijd: Thermoregulatie vergt veel van het organisme van het paard. Als deze verzwakt is, bijvoorbeeld door een chronische ziekte, stofwisselingsstoornissen of ouderdom, is het waarschijnlijker dat extra warmte in de vorm van een deken nodig zal zijn.

 • Individuele koudegevoeligheid van het paard: Elk paard heeft zijn eigen comforttemperatuur in de thermoneutrale zone. De gevoelstemperatuur is zeer individueel, net als voor ons mensen. Sommige paarden hebben het liever warm, andere voelen zich pas prettig bij temperaturen rond het min-punt. Observeer je paard en ontdek tot welk type het behoort!

 • Afhankelijk van het doel (b.v. voor het uitrijden): Het doel bepaalt het type deken. Naast outdoor- en staldekens zijn er ook uitrij- en stapmolendekens en zweetdekens voor het dagelijkse werk met het paard, maar ook vliegendekens en eczeemdekens om het paard te beschermen tegen insecten.

3. Koopadvies voor stal-, winter- en regendekens

Winterdekens

Of een paard een winterdeken nodig heeft, hangt af van verschillende factoren. Houd er rekening mee dat een deken een aanzienlijk effect heeft op de thermoregulatie van het paard, en dat deze daarom alleen om gegronde redenen mag worden aangebracht. Deze redenen kunnen zijn de buitentemperatuur, het type veehouderij, de leeftijd, de gezondheidstoestand en het individuele koudegevoel van het paard of het feit dat het paard in training is en (gedeeltelijk) wordt geschoren.

Winterdekens zijn verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen met verschillende vulgewichten, zodat ze kunnen worden afgestemd op de bovengenoemde individuele behoeften van het paard. De vullingen worden aangegeven in g/vierkante meter. Winterdekens zijn verkrijgbaar met een vulling van 50 g tot 400 g. Winterdekens van 50 tot 100 g zijn slechts lichtjes warm en zijn daarom bijzonder geschikt voor de overgangsperiode of voor paarden die in de winter hun vacht behouden en niet worden geschoren.

Alle winterdekens van 200 g en meer zijn ontworpen voor koude temperaturen, waarbij 200-300 g een gemiddelde warmte heeft en geschikt is voor zowel geschoren als ongeschoren paarden. Voor zeer koudegevoelige paarden en geschoren paarden bevelen wij winterdekens met 400 g aan.

Regendekens

Regendekens zijn waterdichte outdoordekens zonder vulling, dus ze hebben geen verwarmende eigenschappen. Zij dienen louter als bescherming tegen regen en weer en zijn zeer geschikt voor paarden in het voor- en najaar. Vooral paarden die in open stallen of zuivere weiden worden gehouden en slechts een beperkte schuilplaats ter beschikking hebben. Een juiste pasvorm en maat zijn dus belangrijk om te voorkomen dat er vocht onder de deken komt. Voor bijzonder gevoelige paarden zijn regendekens met een halsdeel ideaal om het paard rondom te beschermen.

Dankzij combinatiesystemen die uit verschillende dekens bestaan, kan het paard ook in de winter met een regendeken worden afgedekt, op voorwaarde dat er een adequaat verwarmende binnendeken onder wordt gelegd.

Staldekens

Staldekens zijn dekens die het paard in de stal beschermen tegen gevaarlijke tocht en dus tegen het oplopen van een verkoudheid. Ook hier zijn er verschillende vullingen, zodat elk paard over een deken beschikt dat is afgestemd op zijn individuele behoeften. Staldekens hoeven niet noodzakelijk waterafstotend of waterdicht te zijn, maar zij moeten wel windafstotend zijn om hun functie te vervullen.

Staldekens kunnen ook als zweetdeken worden gebruikt, maar het is belangrijk te bedenken dat er zwerfvuil aan het vlies kan blijven kleven. Staldekens met een glad oppervlak moeten vanuit dit oogpunt worden overwogen.

Lichtgewicht staldekens zijn ook zeer goede transportdekens. Staldekens van 100 g of meer zijn bedoeld voor paarden bij koude temperaturen, geschoren, oudere en/of zieke paarden om ze meer warmte te geven door ze dikker te voeren.

Ontdek welke deken u nodig heeft voor u paard:

Overzicht van paardendekens: Welke paardendeken-vulling heb ik nodig voor mijn paard?

Hou er rekening dat de keuze van de juiste paardendeken in individuele gevallen van het diagram kan afwijken (bv. als gevolg van leeftijd, ziekte of andere anatomische & fysiologische eigenschappen). Het is slechts een leidraad. Vooral in het geval van chronische ziekten of aandoeningen van het bewegingsapparaat (zoals osteoartritis) kan extra opvulling noodzakelijk zijn of zelfs de gezondheid ten goede komen. De individuele koudegevoeligheid van uw paard speelt ook een rol. Zo hebben robuuste rassen zoals IJslanders of Fjorden meestal helemaal geen deken nodig. Denk eraan dat je jouw paard het beste kent en het beste kunt beoordelen wanneer hij welke deken nodig heeft.Ben je niet zeker welke deken de juiste is voor jouw paard, neem dan contact op met onze klantenservice of vraag om advies in een van onze MEGA STORES.

Deken-management

De overgangsperiode in de herfst en de lente is een lastige fase wat het betreft „dekenmanagement“. De temperaturen kunnen in de loop van de dag sterk schommelen, zodat ’s nachts de temperatuur tot onder het vriespunt kan dalen, terwijl het tegen de middag weer aangenaam t-shirt weer is. Dit vergt individuele keuzes. Wellicht is het nodig jouw paard meermaals met verschillende paardendekens te bedekken. Dit is misschien duur, maar het beschermt tegen levensbedreigende warmteopbouw onder de deken! Als een paard met een te dikke deken lange tijd op de paddock staat bij milde temperaturen en felle zon, vormt dat een risico.

Welke deken is de juiste voor mijn paard?

Nu ben je op de hoogte welke vulling het beste past bij jouw paard, maar hoe zit het met de fijnere details? Stal- en outdoordekens zijn er in verschillende soorten met talrijke details. Om te helpen sneller een beslissing te nemen welk model het juiste is voor jouw paard, vindt je hier een overzicht:

Regular NeckHighneckFullneck
Decke mit Regular NeckDecke mit HighneckDecke mit Fullneck
+ beschermt de belangrijkste delen van het paard tegen weersinvloeden
+ meer bescherming tegen kou en regen
+ maximale bescherming tegen kou en regen
+ ideaal bij milde temperaturen+ regen dringt niet gemakkelijk door de opening+ goed voor paarden met een neiging tot spierspanning in het halsgebied
+ideale pasvorm voor paarden met een stevige hals+ betere pasvorm bij een hogere schoft
+ aanbevolen indien volledig geschoren
+ beschermt de manen+ beschermt de manen
– deels ongeschikt voor paarden met een hoge schoft of hoge houding van het hoofd– lastige pasvorm voor paarden met een stevige hals– lastige pasvorm voor paarden met een stevige en /of lange hals

Let op de details bij het kopen van regen- en winterdekens:

 • Sluitingen: Standaard omvat een deken sluitingen bij de borst en de buik. Outdoordekens worden gewoonlijk bij de buik gesloten met buiksingels voor een optimale houvast; soms zijn er ook staldekens zonder buikriemen verkrijgbaar. In principe, hoe meer riemen, hoe beter de grip. Als het paard veel beweegt en graag rolt op de paddock of in de box, dient u hier zeker aandacht aan te besteden. Daarnaast zijn er nog verschillende soorten sluitingen, zoals karabijnhaken, magnetische karabijnsluitingen of de gewone T-sluiting, die op verschillende manieren (gemakkelijk) kunnen worden geopend.

 • Loopplooien: Als het paard langere tijd in de paddock staat en veel beweegt, moet de paardendeken voorzien zijn van ruim uitgesneden loopplooien.

 • Staartflap: Stal- en outdoordekens zijn verkrijgbaar met of zonder staartflap. Een royale staartflap biedt extra bescherming tegen de kou, maar ook tegen regen die langs de staart over de dijen loopt. De staartflap is daarom een nuttig kenmerk voor een regen- en winterdekens.

 • Reflecterende details: Worden vooral aanbevolen voor regendekens en winterdekens als het paard ’s morgens vroeg of ’s avonds nog in de paddock staat.

4. Koopadvies voor zweetdekens & uitrijdekens

Zweetdekens

De zweetdeken behoort tot de basisuitrusting van de meeste ruiters. Na de training wordt de deken gebruikt voor het droogrijden. De vacht van het paard droogt op deze manier sneller en beschermt hem tegen verdampingskoeling, tocht en de daaruit voortvloeiende spierspanning. Daarnaast worden zweetdekens vaak gebruikt om het paard warm te houden op koelere dagen, bijvoorbeeld tijdens het warming up of in de trailer.

Droog rijden

Droog rijden kan niet worden vervangen door de beste zweetdeken. Door het zweedeken wordt het drogen van de vacht slechts ondersteund. Daarnaast is droog rijden van belang voor een gezonde relatie tussen paard en ruiter en bevordert het de ontspanningsfase na de training, zodat de hartslag en de ademhaling weer normaal kunnen worden. Geen zweetdeken alleen kan dit effect bereiken.

De meeste zweetdekens zijn gemaakt van fleece materiaal, maar er zijn ook andere ademende materialen die geschikt zijn om als zweetdeken te gebruiken:

FleeceMikrofaserJersey
Abschwitzdecke aus FleeceAbschwitzdecke aus MikrofaserAbschwitzdecke aus Jersey
+ warmend
+ ademend
+ sneldrogend
+ robuust
+ elastiek
+ easy-care
+ ademend
+ sneldrogend
+ knuffelzacht materiaal
+ pluisvrij
+ scheurvast
+ zeer licht en luchtig
+ glad, stroo plakt niet
+ zacht
+ ademend
+ absorberend
+ rekbaar
+ glad, stroo plakt niet
+ easy-care
+ klimaat regulerend
– neiging tot pilling bij veelvuldig wassen
– stroo en vuil blijft plakken
– elektrostatische lading
– gemakkelijk ontvlambaar
– bij geschoren paarden neiging tot verschuiven i.v.m. het gladde materiaal– na het wassen minimale krimp
– niet zo warm als bijv. fleece

Wanneer je een zweetdeken koopt, let dan op de volgende details:

 • Sluitingen: Als zweetdekens worden gebruikt voor droogrijden, zorg er dan voor dat er geen storende sluitingen zijn die hangen en mogelijk struikelgevaar vormen. Soms kan de singel van de deken volledig worden verwijderd. Als het paard gedurende langere tijd zonder toezicht met een deken is, bijvoorbeeld in de transporter of in de box na de training, zijn sluitingen een must. Als er geen sluitingen beschikbaar zijn, kunt u ook een dekenriem kopen. Welke andere accessoires nuttig kunnen zijn voor uw paardendekens vindt je in onze rubriek over accessoires voor paardendekens.

 • Fullneck Zweetdekens: Een Fullneck zweetdeken is niet echt nodig voor het droogrijden. Indien het paard behoefte aan warmte heeft, vatbaar is voor spanning in de nek of speciale bescherming nodig heeft tegen tocht, b.v. tijdens transport, kan een fullneck zweetdeken nuttig zijn.

 • Staartriem/koord: Niet alle zweetdekens hebben een staartriem of koord om te voorkomen dat de deken opzij glijdt. Let wel dat sommige paarden in paniek raken als het staartkoord druk uitoefent op de staart door te rollen. Staartriemen zijn ook apart verkrijgbaar.

Uitrijdekens en Stapmolendekens

Naast de zweetdeken zijn uitrijdekens en stapmolendekens de klassieke dekens. Afhankelijk van het trainingsschema van het paard, kunnen deze dekens een verstandige aankoop zijn:

Eigenschappaard stapmolendekenpaardrijden deken
FühranlagendeckeAusreitdecke
Doel:leiden, stapmolen, wandelenrijden, warming-up, droog rijden
Model:schoudervrijzadeluitsparing
Sluiting:borstbevestiging, buiksingelvoor het zadel of borstbevestiging
Materiaal:fleece, polyesterfleece, polyester
Opties: warmend, ademend, waterdicht, vliegenbescherming, reflecterendwarmend, ademend, waterdicht, vliegenbescherming, reflecterend

5. Koopadvies voor vliegen- en eczeemdekens

Bescherming tegen vliegen is een van de topthema’s onder paardeneigenaars in de zomer. Paarden kunnen zich meestal goed beschermen tegen vliegen en andere insecten. Zij doen dit met behulp van hun lange haren (b.v. door met hun staart te wapperen of met hun hoofd te schudden), door spiersamentrekking of door zich in zand of modder te rollen. Voor een optimale bescherming tegen insecten kunnen paardeneigenaars de zelfbeschermingsmaatregelen van de paarden aanvullen met insectenwerende producten. In de rubriek advies en informatie over bscherming tegen vliegen vindt u uitgebreide informatie over hoe je het paard nog beter kunt beschermen tegen vliegen, muggen, etc. Hier gaan wij nader in op het thema vliegendekens.

In principe zijn er twee type vliegendekens: de basis vliegendeken en de eczeemdeken. Omdat bescherming tegen vliegen niet alleen belangrijk is in de wei, zijn er speciale dekens voor de stapmolen en de zomerritten. De dekens kunnen ook worden aangevuld met innovatieve oplossingen zoals speciale kleuren of patronen of stoffen die zijn behandeld met insectenwerende middelen. Wij laten zien welke modellen uw paard de best mogelijke bescherming bieden:

Basis vliegendekenVliegendeken activeInnovatieve vliegendekenEczeemdeken
Basic-FliegendeckeFliegendecke aktivInnovative FliegendeckeEkzemerdecke
BijzonderhedenLuchtig netmateriaal, beschermt de belangrijkste zonesMet zadeluitsparing of schoudervrijheidKleuren en patroon: zwart-wit motief, kleuren oranje en aquamarijn
Afwerende vliegendekens: deze dekens zijn bovendien geïmpregneerd met een vliegenafwerend middel
Fijnmazig weefsel, bedekt een groot deel van het lichaam
BeschermingIcon mit zwei FliegenIcon mit zwei FliegenIcon mit drei FliegenIcon mit vier Fliegen
Aanbevolen bijpaarden die niet gevoelig zijnAktieve paarden (buitenritten, stapmolen) en paarden die nerveus worden van insectenGevoelige paarden die extra bescherming nodig hebben zonder gebruik van vliegenspray voor paarden die maximale bescherming nodig hebbenPaarden die last hebben van zomer eczeem, extreem gevoelige paarden

Wanneer je een zweetdeken koopt, let dan op de volgende details:

 • Loopplooien: Aangezien vliegendekens meestal buiten worden gebruikt, is het bewegingsbereik van de paarden groot. Als het paard veel beweegt is maximale bewegingsvrijheid een must: loopplooien zijn daarom belangrijk.

 • Franjes: Sommige dekens hebben franjes aan de zoom voor extra bescherming. De bewegingen van het paard zorgen ervoor dat de franjes heen en weer zwaaien, waardoor het voor insecten moeilijker wordt om te landen.

 • Bescherming tegen de zon: Veel vliegendekens zijn tegenwoordig uitgerust met UV-bescherming. Dit is vooral voordelig voor paarden met een lichte huid en een must om hun lichaam te beschermen, niet alleen tegen insecten, maar ook tegen verbranding door de zon. Wie een paard heeft dat last heeft van eczeem, zal hem waarschijnlijk het liefst tussen 9 uur ’s morgens en 4 uur ’s middags op de paddock zetten, omdat de insecten bij meestal actief zijn bij zonsopgang en in de avonduren. Een deken met goede UV-bescherming is ook hier nuttig.

 • Kleur van de deken: Net als bij onze zomerkleding is het raadzaam lichte kleuren te kiezen. Donkere materialen absorberen het zonlicht, terwijl lichte kleuren het licht weerkaatsen.

Nog vragen over bescherming tegen vliegen? Heeft je paard last van zomer eczeem en wilt je graag tips om de zomer door te komen met zo min mogelijk symptomen? Raadpleeg dan onze rubriek over bescherming tegen vliegen en zomereczeem (SME).