Advies en informatie over paardenvoer

1. Paardenvoer – de basis

Het spijsverteringsstelsel van het paard is zeer complex en zeer gevoelig. Voergerelateerde koliek en stofwisselingsziekten die het gevolg kunnen zijn van een onjuist voermanagement, komen relatief vaak voor bij paarden. Er zijn echter een paar basisregels voor paardenvoeding die voedingsgerelateerde ziekten kunnen voorkomen.

Alles wat je moet weten over de indeling van het paardenvoer, de spijsvertering van paarden en een op de behoeften afgestemd rantsoenontwerp, vind je in deze gids.

Meer informatie
paarden muesli
Paard met krachtvoer

2. Welk krachtvoer en ruwvoer heeft mijn paard nodig?

Ruwvoer in de vorm van hooi van hoge kwaliteit vormt de basis van elk paardvriendelijk voeder. Ruwvoer vult niet alleen het paard, maar levert ook voeding voor de microben in de dikke darm. Als het hooirantsoen niet aan de energiebehoefte van het paard kan voldoen, kan een krachtvoer worden toegevoegd.

Maar wat is beter – haver, muesli of pellets? En is er een geschikte hooi vervanger? In deze gids leggen we dat uit.

Meer informatie

3. Welk mineraalvoeder heeft mijn paard nodig?

Overmatig gebruik en monoculturen hebben het land uitgespoeld, waardoor het zeer arm is aan mineralen. Als gevolg daarvan zijn hooi en haver niet langer rijk aan voedingsstoffen. De mineralenvoorziening van het paard kan dus niet meer worden gedekt door hooi en haver alleen. Een gerichte toediening van voedingsstoffen met een hoge biologische beschikbaarheidsgraad via een mineraalvoeder is essentieel voor het paard.

Het paard en zijn gezondheid. Lees hier welk mineraalvoeder jouw paard nodig heeft en dat mineraalvoeder niet altijd mineraalvoeder is.

Meer informatie
Emmer mineraalvoer voor paarden
Voedingssupplementen voor paarden

4. Welk voedingsupplement heeft mijn paard nodig?

De toevoer van mineralen via een basismineraalvoeder is niet altijd voldoende. Er zijn fasen in het leven van een paard waarin de behoefte aan bepaalde elementen enorm toeneemt: tijdens de groei, de fokkerij, atletische inspanningen of andere stress. Maar paarden hebben in de winter ook een grotere behoefte aan sporenelementen en vitaminen.

In deze gids laten wij zien welk voedingsupplement het juiste is voor jouw paard, zodat je het overzicht niet kwijtraakt in het grote aanbod van supplementen.

Meer informatie

5. Paardensnoepjes – meer dan een beloning

Kauwen heeft een ontspannend effect op de kaak en de nek van het paard. Na een spannende of stressvolle situatie, kauwen paarden om te verwerken wat er gebeurd is. Dit effect kan worden gebruikt bij de opleiding: Door een traktatie te geven, wordt het paard aangemoedigd om te kauwen en kan het zo gemakkelijker verwerken en internaliseren wat het geleerd heeft.

Als snoepjes correct worden gebruikt, kunnen ze veel waarde toevoegen aan de training. Niet alleen het juiste tijdstip waarop de beloning wordt gegeven is belangrijk. Er zijn ook bepaalde vereisten voor het trakteren zelf. Ontdek wat deze zijn in deze gids over paardensnoepjes.

Meer informatie
snoepjes voor paarden
verschillende paardenvoer sorten

6. FAQ over paardenvoeding

Hooi zou het basisvoer voor elk paard moeten zijn. Ad libitum hooi voeren wordt steeds populairder en wordt gepresenteerd als zeer paardvriendelijk. Maar is de klok rond hooi wel geschikt voor elk paard? Welke kruiden kunnen het paard ondersteunen bij het behouden van zijn gezondheid? Is een mineraalvoeder nog nodig als het paard een zoutlik ter vrije beschikking heeft? Heeft de trend naar „melassevrij paardenvoer“ echt zin? En hoe lang kan paardenvoer bewaard worden?

Antwoorden op deze en nog meer vragen vind je in onze uitgebreide FAQ over paardenvoer.

Meer informatie