Advies over zwepen, longeerzwepen en sporen in de paardensport

1. Hulpmiddelen bij de training van paarden – hoe nuttig zijn zwepen, longeerzwepen en sporen?

Zwepen, longeerzwepen en sporen maken deel uit van het typische ruiterbeeld in vele maneges en rijhallen. Veel beginnende ruiters gebruiken om deze reden al zwepen en sporen. En dat terwijl ze nog aan het begin van hun rijopleiding staan en nog geen evenwichtige zit hebben. In deze gids willen wij uitleggen wat het eigenlijke doel van zwepen en sporen is en wie het gebruik ervan verdiend heeft.

Meer informatie
Sporen, sporenriemen und zwepen
Sporen en sporenriemen

2. Hoe nuttig zijn sporen voor het rijden?

Sporen zijn een klein hulpmiddel met een groot effect, dat helaas vaak verkeerd wordt gebruikt. Indien goed gebruikt, kunnen sporen het paard aanzetten tot meer achterhand actie en verzameling. Veel ruiters zijn echter ten prooi gevallen aan het bijgeloof dat sporen het paard vooral sneller maken. In deze gids ontkrachten we deze mythe en laten we je zien welke sporen geschikt zijn voor jou en je paard.

Meer informatie

3. Hoe worden zwepen correct gebruikt tijdens het rijden?

Voor vele ruiters behoren zwepen evenzeer tot hun basisuitrusting als een rijbroek en een rijhelm. Ze gebruiken ze om de voorwaartse rijhulp te ondersteunen. Zwepen hebben echter veel meer functies: Bij grondwerk worden zwepen gebruikt als een verlengde arm, en bij het rijden kunnen ze het paard bewuster maken van zijn eigen lichaamsgrenzen. Over andere manieren waarop zwepen worden gebruikt, kun je lezen in deze gids.

Meer informatie
De juiste positie van een zweep op het paard
Vrouw met paard dat longeerwerk doet

4. De juiste zweep voor longeren

Bij het longeren zit de ruiter niet op het paard en kan hij het dus niet rechtstreeks beïnvloeden. Het gebruik van longeerzwepen is zinvol, zodat de ruiter het paard naar voren kan drijven en het op afstand kan corrigeren. Intussen is er ook een ruime keuze aan artikelen in deze hulpcategorie. Wij zullen je laten zien welke longeerzweep voor jou de juiste is en hoe je hem effectief kunt gebruiken.

Meer informatie