Advies over bitten voor paarden

1. De verschillende soorten bitten voor paarden en hun werking

Het bit is een belangrijk communicatiemiddel voor het paardrijden met een trens. Omdat het niet alleen voor het trainingsdoel van belang is, maar ook voor het paard zelf een belangrijke rol speelt, moet het passende trensbit zorgvuldig worden gekozen.

In deze leidraad geven wij een overzicht over de belangrijkste bitsoorten en lichten hun werking in detail toe.

 Meer informatie
Paard snuffelt aan een dubbelgebroken bit
Vrouw houdt een bit vast aan een paard

2. De weg naar het passende bit voor het paard

Nadat je een overzicht over de mogelijkheden bij de bitkeuze hebt gekregen, moet je in de volgende stap nauwkeurig bepalen welk bit voor jouw paard geschikt is.

Hierbij moet rekening worden gehouden met de breedte en dikte van het bit met betrekking tot de mond van het paard en de bitmaterialen.

 Meer informatie

3. Welke accessoires voor bitten zijn er?

Afhankelijk van welk bit je gebruikt, zijn ook bepaalde accessoires vereist. Andere kunnen gewoon nuttig zijn. Voor een dressuurstang heb je bijvoorbeeld een kinketting nodig om de hefboomwerking en de hiermee gerelateerde druk op de nek van het paard te beperken.

Naast kinkettingen bespreken wij in deze leidraad ook het nut van bitringen, pelhamriemen en wat je nodig hebt om verkleurde bitten weer te laten glanzen.

 Meer informatie
Bit en bitringen
Verschillende trensbitten

4. FAQ over trensbitten

Kan een specifiek bit een tongfout corrigeren? Hoe wordt het bit correct aan het halster vastgemaakt? Hoe duur is een goed trensbit en hoe vaak moet ik het vervangen?

Met deze en meer vragen over het thema bitten voor paarden houden wij ons in deze FAQ bezig.

 Meer informatie